ÇOCUK TERAPİSİ NEDİR?

Çocuk Terapisi Nedir?

Çocukların yaşadığı psikolojik sıkıntılar ve gelişim takibi gibi konuların tedavisini kapsayan çalışma şekline çocuk terapisi denir.

Çocuk terapisinde en çok kullanılan yöntemlerden bazıları; oyun terapisi, resim çizme, bilişsel ve davranışçı çocuk terapisidir.

Çocuk Terapisine Ne zaman İhtiyaç duyulur?

*Davranış problemleri:

-Tırnak yeme, saç yolma, tırnak etlerini yeme davranışı

-Alt ıslatma, altına büyük tuvaletini kaçırma

-Kekemelik, peltek konuşma, hiç konuşmama, sadece belirli kişilerle konuşma

-Kaygı bozuklukları, korkular, yalnız uyuyamama

-Çalma ve yalan söyle davranışı

-Travmalar

-Okul ve uyum problemleri

-Boşanma sonrası psikolojik destek

-Aile bireylerinden birinin kaybı sonucu psikolojik destek

Çocuk Terapisini Kimler Yapar?

Çocuk terapistleri; Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunları, Psikoloji mezunları ve Çocuk Psikiyatristi olup çocuk psikoterapisi konusunda eğitim almış kişiler olmalıdır.

Aynı zamanda aile terapisi konusunda eğitim almış olmaları da sizin yararınıza olacaktır. Çünkü sadece çocukla çalışılarak çözüme ulaşmak mümkün değildir. Bu sistemin içinde aile de vardır ve aile sistemlerini çalışamayan, aile terapisi eğitimlerini almayan bir terapiste denk geldiyseniz sizinle işbirliği kurma konusunda zorluklar çekebilir.

Çocuk terapistinin sizinle ve çocuğun okuluyla ya da doktoruyla iletişim kurup kuramayacağını sormak gerekebilir. Bazı problemler için öğretmen ve doktoruyla da iletişim kurmak ve çalışmak gerekebilir. Terapistin bunu yapıp yapamayacağını sormanız sizin için iyi olacaktır.

Çocuk Terapisi Nasıl Olur?

Ben ilk görüşmemi aile görüşmesi olarak almaktayım. Daha sonra çocuğu değerlendirmek için birkaç haftaya ihtiyaç duyuyorum. Sonrasında aileye çocukla çalışırken nasıl bir yol izleyeceğimizi anlatıp süreci başlatıyorum. Oyun Terapisti olarak seanslarımı oyun terapi odasında yapıyorum. Seanslarda önemli olan bazı konular vardır. Bunlara değinmeden olmaz.

Çocuk Seansa Nasıl Getirilmeli ve Çıktığında Ne yapılmalı?

Mümkünse ilk seansa sadece ebeveynler gelmeli. Sonrasında Psikoloğun kararına göre çocuğun geliş sıklığı ve zamanı belirlenir. Aile çocuğa gidecekleri yeri anlatmalı, gittikleri yerde neler olacağından bahsedilmeli ki çocuk buna hazırlıklı olarak gelebilsin. Çocuk seansa gelmeden önce karnı doyurulmalı, uykusunu almış olmalı ve tuvalet ihtiyacı karşılanmış olmalıdır. Seanslarda çocuklar daha rahat hareket edebilsinler diye ona uygun kıyafetle gelmeleri sağlıklıdır. Seans esnasında çocuk odadayken aile de bekleme salonunda bekleyecektir ve kesinlikle seans boyunca dışarı çıkmayacaklardır. Çünkü çocuklar ilk defa gelecekleri yerde seansın ortasında ailesini görmek isteyebilir ve göremediği zaman ise kaygı düzeyi yükselir.  Seans sonrasında ise çocuklar genellikle nötr bir yere (ev gibi) götürmekte fayda var. Oyun terapisi sonunda eğer çocuk AVM’ye oyun parkına ve ya tam tersi sevmediği bir yere götürülürse bunu oyun terapi seansıyla bağdaştırarak seansları bir köprü olarak görebilirler.

Terapilerde Gizlilik İlkesi Nedir?

Terapilerde konuşunlar psikolog ve hastası arasında kalır. Çocuklara da bizler bunu söyleriz. Bize anlattıklarını aileleriyle paylaşmayacağımızı söyleriz, isterse çocuk ailesine her şeyi anlatabilir. Ama gizlilik ilkesini ihlal edeceğimiz bazı durumlar vardır; bunlar istismar, şiddet, madde kullanımı, kendine ve başkalarına zarar verme konularıdır.

Çocuk Terapiler Ne Kadar Sürer?

Seanslardan verim almak isteyen aileler bunun için zaman, emek ve para harcayabilmelilerdir. Seansların sıklığını ve ne kadar devam edeceğini çocuğun semptomu ve psikoloğun çalışma stili belirleyecektir. Seanslar ortalama 45-50 dakika sürer. Seanslarda bir diğer önemli konuysa seansların arasındaki zaman diliminin uzun olmamasıdır. Muhakkak haftada bir çocuk terapiye getirilmelidir.

Çocuk Terapilerinde İlaç Kullanımı Nasıl Olur?

Günümüzde birçok kişi çocuğunu terapiye getirdiklerinde ilaç kullanmak istemediklerini söylerler. Çocukları önce psikolog ve ya psikolojik danışman değerlendirdikten sonra eğer gerek duyarsa farmakolojik destek almak için sizi çocuk psikiyatristine refere edebilir.

Yazar Hakkında Tüm Yazıları Yazarın Web Sitesi

Selçuk Tokaç

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*